Theater van creativiteit en vertrouwen (Bas Zwiers)

  • 0

Kinderen kunnen groeien van applaus.... Daarmee begint Bas Zwiers een van de laatste workshops van de avond. Naar een voorbeeld van 52nd Street Project in New York is stichting Studio 52nd opgericht. Een stichting waar kinderen de mogelijkheid krijgen om hun eigen kracht te leren kennen. De organisatie werkt met kinderen in achterstandswijken en organiseren projecten voor 'vergeten kinderen'. Volgens Bas wordt er veel over de kinderen gesproken, maar weinig met de kinderen.

Eén van de projecten van Studio 52nd is het schrijven van een toneelstuk in tien weken door kinderen uit een achterstandswijk. Kinderen die niet gewend zijn te schrijven en misschien zelfs wel nog nooit een toneelstuk hebben gezien, schrijven samen een toneelstuk. Een toneelstuk dat, nadat het gereed is, wordt opgevoerd door echte acteurs, voor een echt publiek en met echt applaus. De moederorganisatie in New York heeft verschillende instrumenten ontwikkeld zodat kinderen eenvoudig een personage kunnen bedenken en vanuit daar samen het script kunnen schrijven. In een ander project van de stichting kunnen kinderen optreden met hun favoriete acteur. De stichting Studio 52nd is gevestigd in Amsterdam Oost. Kinderen worden gratis lid van Studio 52nd.

Bas laat ons een personage opbouwen op een manier zoals ze dat ook met de kinderen doen. Een kleine lijst met eenvoudige vragen geven het personage een naam en geeft het begin van het toneelstuk. Terwijl Bas zijn verhaal vertelt zien we een serie foto's van blije kinderen; bij de deelnemers blijft een warm gevoel achter en komt de vraag boven: 'Kunnen we eens een voorstelling bezoeken?' en soms zelfs: 'bij welk project zou jij Studio 52nd kunnen vragen?'.

--
Anne ter Steege

blog comments powered by Disqus