De 10x10x10 trends van de toekomst (stipo)

  • 0
    • Kees Jansen

Kees Jansen en Jeroen Laven zijn beide partner bij Stipo; een adviesbureau met een interdisciplinair team, actief in steden, wijken, en regio's. Het team benadert de stad als een geheel en verbindt de ruimtelijke, sociale, economische en culturele strategie van de stad.

Tijdens de workshop van 10 x 10 x 10; stad in 2020 geven Kees en Jeroen een indrukwekkende presentatie over de technologische mogelijkheden die voor ons liggen. Lange tijd was de technologie (te) langzaam voor de generaties, maar op dit moment gaat de technologische ontwikkeling sneller dan wij aankunnen! De nieuwe generaties en de fysieke leefomgeving passen zich in dit tijdperk niet snel genoeg aan. Wat verandert er de komende 10 jaar in ons vakgebied en wat kunnen we er nu al aan doen om hierop te anticiperen? Deze vragen stonden centraal in het interactieve deel van de workshop van Stipo.

Deelnemers van de workshop kwamen tot de conclusie dat er een samenleving zou ontstaan met minder menselijke contacten, maar met meer mogelijkheden voor digitale (kennis) uitwisseling; mensen kunnen flexibeler worden ingezet. Het huidige vastgoed en de winkels zouden kunnen uithollen, maar er zijn bijvoorbeeld meer lokale wijkwinkels. Auto's worden gemeenschappelijk gebruikt en er is meer zelforganisatie dan nu het geval is. Wat mis kan gaan in de toekomst is dat er groepen mensen kunnen uitvallen. Niet iedereen zal kunnen meekomen in het nieuwe digitale tijdperk. Op korte termijn kunnen we alles kleinschaliger inrichten en op een andere manier naar ons vastgoed kijken. Zo kunnen we ons alvast een beetje voorbereiden op de toekomst.

Er kwam veel energie en fantasie vrij tijdens de discussie over de toekomst. Hele positieve beelden, maar toch ook een gevoel dat we als samenleving ons best moeten doen om 'uitval' van mensen te voorkomen.

--
Anne ter Steege

blog comments powered by Disqus