Huiskamersessies

Krachtenbundel Jip, MAAK013, Sherona Ceha, Rens Baltus, Mila Djurdjevic, Maike Popma en Arno Janssen

  • huiskamer
Tijd: 15:00 - 16:30 uur
Locatie: Klein Podium
Focus: Praktijk
Werkvorm: Pitch
Thema: Mix van thema's

Korte verhalen, krachtige pitches en meer op het podium tijdens de huiskamersessies.

Neem plaats in een luie stoel, voeten op tafel en laat u informeren en inspireren door verschillende verhalenvertellers en ideeënmakers.


Met o.a:

rens

Zelforganisatie in de Zorg

Van oudsher zijn gemeenten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en zorginstellingen bepalende partijen in het creëren van de woonzorgomgeving van ouderen. Echter, weinig ouderen van morgen voorzien hun toekomst in de traditionele bejaardenwoningen die de samenwerking tussen deze partijen heeft opgeleverd. Rens Baltus onderzocht een bijzonder alternatief: senioren en ouderen, maar ook jongere gezinnen en ouderen, die samen het initiatief nemen hun woonomgeving naar eigen wensen te realiseren. Een woonomgeving op maat; met privacy in de woning, maar met sociale contacten eromheen.

Rens Baltus is afgestudeerd Sociaal Planoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde af met zijn onderzoek "Zelfzorganisatie". Over dit onderzoek vertelt hij meer in een korte pitch!

Sharona Ceha

Samen Sneller Duurzaam

Sharona Ceha is werkzaam voor de Stichting Urgenda: Samen Sneller Duurzaam! Urgenda is de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Dat doen ze aan de hand van een lange-termijnvisie, een concreet actieplan tot en met 2050 en diverse icoonprojecten. Met initiatieven als de Dag van de Duurzaamheid en Regiotouren laten ze zien hoeveel koplopers er actief zijn, en dat het allemaal wèl kan!

martin schuurman

Krachtenbundel Jip

Krachtenbundel Jip draait om jouw vaste maanduitgaven. Uitgaven aan bijvoorbeeld stroom, benzine, internet en telefonie. Dit zijn op zich eenvoudige diensten, maar de prijzen en voorwaarden zijn ondoorzichtig en overal anders. Dat gaan wij met elkaar veranderen. Met jouw hulp maken wij nieuwe diensten die weer eenvoudig zijn; zoals ze ooit zijn bedoeld. Hoe meer mensen meedenken en -doen, hoe eenvoudiger we die diensten kunnen maken. Zo bieden we tegenwicht aan de grote aanbieders waarvan we nu afhankelijk zijn. En maximaliseren we de besparing.

Wij danken onze welvaart aan de vrije markt. Maar nu gaat die markt aan haar eigen succes ten onder: de aanbieders worden te groot. Wie houdt ze nog binnen de lijnen? Martin Schuurman, succesvol ondernemer en weldoener met een businessplan, voorzag al jaren geleden dat het huidige systeem niet lang houdbaar meer is. Hij bedacht een verrassend plan om de vrije markt naar de volgende fase te brengen. En steekt er flink zijn nek voor uit. Zijn drijfveer: tegenwicht bieden aan de grote aanbieders waarvan we nu afhankelijk zijn. Zijn doel: een eerlijke wereld die weer draait om mensen. Winst maken moet, maar dan wel voor iedereen. Dit idee geeft hij vorm met krachtenbundel Jip.

mila djurdjevic

Ondernemen in verbinding

Enactus verbindt wereldwijd studenten, onderwijsintellingen en bedrijven aan maatschappelijke uitdagingen dmv gezamenlijk sociaal ondernemerschap.
In Nederland doen momenteel meer dan 500 studenten mee aan het Enactus programma, waarin zij de verbinding aangaan met zowel mensen die minder kansen hebben dan zijzelf als de huidige CEOs van grote bedrijven. In Tilburg (Enactus Tilburg University) zetten meer dan 70 studenten zich dagelijks in om sociale ondernemingen op te zetten en te runnen. Voor hen staat sociaal ondernemerschap in verbinding met de maatschappij voorop. Onderneem in verbinding met het systeem dat je probeert te veranderen, in plaats van met het anti-systeem. Doe het niet zelf, maar doe het samen. Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

Aan de hand van een aantal lokale voorbeelden laten Mila Djurdjevic en Marjolein Schaftenaar zien hoe je 'verder’ komt als je in verbinding onderneemt.

maartje

MAAK013

Als architect houdt Maartje ter Veen zich bezig met ontwerpen en onderzoeken van sociale architectuur waarbij de nadruk ligt op het ontwerpen voor èn met mensen. Zij is gespecialiseerd in interactieve ontwerpprocessen en creatieve oplossingen voor sociaal-ruimtelijke vraagstukken.

Een van haar projecten is de MAAK050, de sociaal duurzame kaart van Groningen. Het is een kaart van de sociale en duurzame doeners van Groningen. Een positieve kaart van een dynamische stad, waarop lokale initiatieven van bewoners en ondernemers worden verzameld.

Op 7 november wordt de MAAK013 gepresenteerd. Een begin van de kaart voor de sociale en duurzame doeners van Tilburg.

Leren samenwerken aan Publieke Waarden

Als we in "de stad" samenwerken om er voor te zorgen dat jeugd en jongeren veilig kunnen opgroeien en zich veilig kunnen ontwikkelen, zit er vaak een verschil tussen wat ieder van ons eigenlijk zou willen doen en dat wat we in de dagelijkse realiteit doen.
Wij gaan een leer-omgeving ontwikkelen, die ons kan helpen om vaker te doen wat we samen echt belangrijk en helpend vinden, in pplaats van ieder te blijven doen wat we hebben af gesproken of wat veilig en vertrouwd is?

Maike Popma (KING), Arno Janssen (Twijnstra Gudde), Batian Nieuwerth en Yvonne Geerdink (PLUK) gaan werkenderweg een leeromgeving in concrete lokale samenwerkingspraktijken creëren door te werken met hoofd, hart en wil van alle betrokkenen.