Balanceren tussen sturen & loslaten

Tijd: 13:30 - 15:00 uur
Locatie: Tent 2
Focus: Organisatieontwikkeling / persoonlijke ontwikkeling
Werkvorm: Workshop
Thema: Wonen & bouwen

Inspelen op datgene wat bewoners belangrijk vinden. Je voelsprieten continue uit hebben staan in de wijken waar je aan het werk bent, en ontwikkelen, met, voor en door bewoners. Woonbedrijf in Eindhoven is één van de koplopers als het gaat om het ontwikkelen door, met en voor bewoners. Op een originele manier krijgen diverse projecten in verschillende buurten vorm.

Wijkmanagers zijn continue opzoek naar waar de energie in de buurt zit en hoe daar gebruik van gemaakt kan worden. Waar zitten de doe-het-zelvers, hoe werk je samen en hoe ondersteun je? Een aantal inspirerende projecten/pilots op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemerschap zagen de afgelopen jaren het levenslicht, anderen zijn nog volop in ontwikkeling.
 

Een pilot met de wijk, een pilot met jezelf

Maar, zoals ze zelf zeggen, ‘een pilot doen in de buurt is eigenlijk ook een pilot doen met jezelf’. Deze nieuwe manier van werken; loslaten en ondersteunen in plaats van sturen en plannen, vraagt een transitie van je eigen organisatie, en een transitie van de tot nu toe gangbare systemen van sturing en verantwoording. Hoe ga je in deze ontwikkeling om met de toenemende verantwoordingsdruk vanuit de overheid? En niet alleen vanuit de overheid, ook vanuit de eigen organisatie. Wat kan je nog verantwoorden als je zo veel mogelijk loslaat? Hoe balanceer je tussen sturen en loslaten?

Wilbert van Bakel, Rob Bogaarts en Frank Metsemakers vertellen over hun ervaringen. Over de succes en over hun inspiratie, maar ook over de frustraties en lessen die ze dagelijks leren in hun transitie van sturen naar loslaten.


Links